Ovo jelo mama bi kuhala obično subotom. Volim grah i sve njegove oblike.
1,5 - 2 KG KUHANOG BIJELOG GRAHA (najbolji je tetovac, koliko ćete graha staviti ovisi o kapacitetima ukućana) - sačuvajte vodu u kojoj je grah kuhan
0,5 KG PELAT RAJČICE (konzervirana)
2-3 KOMADA SVJEŽE RAJČICE
1 VEĆA GLAVICA CRVENOG LUKA
2-3 ČEŠNJA ČEŠNJAKA
2-3 ŽLICE SLATKE PAPRIKE U PRAHU
2 ŽLICE LJUTE PAPRIKE U PRAHU
1 ŽLICA BRAŠNA
MALO DIMJENOG SEITANA (ili tko više voli - malo narezane pancete ili špeka)
2 ŽLICE SITNO NAREZANOG PERŠINA
ULJE
VEGETA
SOL
PAPAR
- na malo ulja popržite sitno narezan luk kojega ste posuli s malo Vegete
- kada luk postakli dodajte redom: narezan seitan (ili pancetu ili špek), češnjak, pelat rajčice, svježe rajčice, slatku i ljutu papriku u prahu
- kuhajte sve ovo dok se umak ne reducira
- ukoliko vam je umak i dalje tekuć (ili vam se ne da više kuhati) dodajte žlicu brašna kako bi ga ugustili
- dodajte kuhani grah i dodajte vode u kojoj je grah kuhan ukoliko vam je cijela smjesa pregusta
- na kraju dodajte sol i papar po želji
- nakon što dobro promiješate cijelu smjesu, ulijte ju u posudu koju možete staviti u pećnicu, zalijte smjesu odozgora s malo ulja i pospite s narezanim svježim peršinom
- pecite na 200 stupnjeva oko 30 min
- pečeni grah izvadite van i stavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja
Gravče tavče |
Nema komentara:
Objavi komentar