četvrtak, 28. listopada 2010.

GRAVČE TAVČE

Ovo jelo mama bi kuhala obično subotom. Volim grah i sve njegove oblike.

1,5 - 2 KG KUHANOG BIJELOG GRAHA (najbolji je tetovac, koliko ćete graha staviti ovisi o kapacitetima ukućana) - sačuvajte vodu u kojoj je grah kuhan
0,5 KG PELAT RAJČICE (konzervirana)
2-3 KOMADA SVJEŽE RAJČICE
1 VEĆA GLAVICA CRVENOG LUKA
2-3 ČEŠNJA ČEŠNJAKA
2-3 ŽLICE SLATKE PAPRIKE U PRAHU
2 ŽLICE LJUTE PAPRIKE U PRAHU
1 ŽLICA BRAŠNA
MALO DIMJENOG SEITANA (ili tko više voli - malo narezane pancete ili špeka) 
2 ŽLICE SITNO NAREZANOG PERŠINA
ULJE
VEGETA
SOL
PAPAR

  • na malo ulja popržite sitno narezan luk kojega ste posuli s malo Vegete
  • kada luk postakli dodajte redom: narezan seitan (ili pancetu ili špek), češnjak, pelat rajčice, svježe rajčice, slatku i ljutu papriku u prahu
  • kuhajte sve ovo dok se umak ne reducira
  • ukoliko vam je umak i dalje tekuć (ili vam se ne da više kuhati) dodajte žlicu brašna kako bi ga ugustili
  • dodajte kuhani grah i dodajte vode u kojoj je grah kuhan ukoliko vam je cijela smjesa pregusta
  • na kraju dodajte sol i papar po želji
  • nakon što dobro promiješate cijelu smjesu, ulijte ju u posudu koju možete staviti u pećnicu, zalijte smjesu odozgora s malo ulja i pospite s narezanim svježim peršinom
  • pecite na 200 stupnjeva oko 30 min
  • pečeni grah izvadite van i stavite da odstoji 10 minuta prije posluživanja
NAPOMENA: smjesa ne smije biti pregusta (zato se čuva voda u kojoj je kuhan grah) jer pečenjem će se još više zgusnuti. Umjesto da kuhate grad možete kupiti gotovi kuhani, ja u tom slučaju prokuham malo vode pa s tim razrijedim smjesu ako je potrebno. Umjesto ljutih papričica u prahu možete koristiti svježe. Ja osobno ne stavljam meso u gravče već samo dimljeni seitan kako bi jelo dobilo okus dimljenog. Znam ponekada staviti i malo Curry-ja.


Gravče tavče

Nema komentara:

Objavi komentar