četvrtak, 28. listopada 2010.

TORTA OD ČOKOLADE I TREŠANJA

Obožavam ovu tortu, vrlo ju je jednostavno za pripremiti, nije kremasta, što za neke ljubitelje tradicionalnih torti nije prošlo kao TORTA! Međutim, mješavina okusa slatkog i kiselog u ustima je fenomenalna, a osim toga ona se jednostavno topi u ustima. 

0,25 KG ČOKOLADE ZA KUHANJE
2 ŠALICE SVJEŽIH, SLATKIH TREŠANJA
1 ŠALICA BRAŠNA
½ ŠALICE ŠEĆERA
¼ ČAJNE ŽLICE SODE BIKARBONE
¼ ŽLICE PRAŠKA ZA PECIVO
¼ DO ½ ŠALICE OTOPLJENOG GHEE-JA
¼ ČAJNE ŽLICE KARDAMOMA U PRAHU
¼ ŠALICE FINO USITNJENIH LJEŠNJAKA

  • Razlomite čokoladu na više manjih dijelova i stavite ih u posudu i otopite na pari.
  • Dok se čokolada hladi, izvadite koštice iz trešanja.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. 
  • Obložite protvan u kojem ćete peći tortu sa papirom za pečenje ili ga namažite s malo ghee-ja i pospite sa krušnim mrvicama. 
  • Dok se pećnica zagrijava pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Sve izmiješajte kuhačom. 
  • Dodajte ghee, otopljenu čokoladu i kardamom i snažno promiješajte. Z
  • atim dodajte lješnjake i trešnje. Izmiješajte još jednom i prelijte u protvan. Smjesa je vrlo gusta, ali ju se bez problema može prebaciti u protvan.
  • Stavite protvan u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C otprilike 45 minuta. Kada probodete tortu sa čačkalicom, ona bi trebala ostati suha, ukoliko se na njoj hvata još tijeta, ostavite tortu još malo da se peče.
  • Kada je torta gotova, ugasite pećnicu i ostavite toru da se ohladi.

NAPOMENA: umjesto trešanja možete koristiti i višnje, samo je važno da su svježe!
 
Torta od čokolade i trešanja

Nema komentara:

Objavi komentar