utorak, 19. listopada 2010.

HUMUS


Prvi put sam ovaj namaz probala u Engleskoj u mjestu koje se zove Avebury, kada smo tada moj dečko i ja otišli na 4 tjedna u posjetu prijatelju u London. Umjesto u Londonu, završili smo na nekoliko dana u Avebury-ju. Odsjeli smo u privatnom B&B smještaju u okruženju koje me je nevjerojatno podsjećalo na sva ona seoca iz TV serije Midsomer Murders, s jedinom izuzetkom što nas ujutro nije dočekalo neko misteriozno ubojstvo. Čitav odmor ostao nam je u pamćenju jer smo sudjelovali u lokalnim ritualima koji se organiziraju za vrijeme Zimskog Solsticija. 

1/2 KG SLANUTKA
2-3 ČEŠNJA BIJELOG LUKA
15 G MLJEVENOG KUMINA
2-3 ŽLICE TAHINIJA
1 ŽLIČICA SOLI
SOK JEDNOG LIMUNA
50 ML MASLINOVOG ULJA

  • Slanutak potopite u vodi i neka stoji preko noći.
  • Kuhajte ga sat i po ili dva, ovisno u kojem ste ga “stanju” kupili: ako je osušeneili drugačije neprerađen, neka bude dva sata; ako je pečen (kao grickalice), može i jedan sat na tihoj vatri.
  • Sačuvajte vodu u kojoj se kuhao ili onu iz konzerve.
  • U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, sjedinite slanutak, zgnječeni bijeli luk, tahini, kumin, sol, ulje, meljite polako dodajući tekućinu, dok se ne postigne željena gustoća.





Humus

Nema komentara:

Objavi komentar