ponedjeljak, 18. listopada 2010.

POPEČKI OD HOKKAIDO TIKVE

Prvo da se s par riječi osvrnem na samu Hokaido tikvu (buču, tikvicu ili pod kojim god nazivom vam je poznata).
Jestive tikve dolaze iz doba prapredaka današnjih meksikanaca. Arheološka iskopavanja su dokazala da su tadašnji stanovnici uživali u hrani koja se bazirala na kukuruzu, grahu i tikvama. U to doba ljudi su ju upotrebljavali kao lijek i iz nje su također izrađivali instrumente. S otkrićem Amerike, buča je dospjela u Europu gdje je bila tretirana kao hrana siromašnih, a sada je na glasu kao proizvod koji na maloj površini da bogati urod. 
Narančasta Hokkaido tikva

Među najbolje sorte ulazi i hokkaido tikva, koja dolazi iz Japana. Hokaido je vrsta tikve koja pažnju privlači svojim atraktivnim izgledom i bojom. Osim toga sve je više cjenjena u ishrani i to posebno kod makrobiotičara i dijetetičara. Bogata je mineralima i vitaminima kojih ima znatno više u punoj zrelosti, a ne kao mlada tikvica. Plodovi se lako čuvaju, pa je moguće hokaido tikvu koristiti i zimi. Pogodna je za pečenje. Rjeđe se kuha, izuzev u slučajevima kada se može pripremiti kao ukusan pekmez. Uzgoj je istovjetan kao i kod drugih vrsta tikava. U posljednje vrijeme sve je veći uzgoj i kod nas. To je slatka tikva sa narančastim mesom. Ukoliko se pravilno čuva ima dugi rok trajanja. Svoju svježinu sačuva ako ju čuvamo u suho-vlažnim prostorima, najbolje u mrežastoj vreći koju možemo negdje objesiti. Na taj način ju zrak okružuje sa svih strana. 

Zelena i narančasta Hokkaido tikva
 
Hokaido tikve sadrže veliku količinu beta karotena, važnog antioksidansa koji pomaže u sprečavanju tumora, srčanih oboljenja i pomaže u povećanju tjelesnog imuniteta. Ova svojstva su više od 3x veća nego u istoj količini mrkve, koja je poznata po beta karotenu. 
Po svom izgledu najčešće razlikujemo dvije vsrte ovakvih tikvi - narančasta koja je slatka po okusu i meso joj je kompaktnije i zelena tikva koja je za slana jela.

RECEPT

1 Hokkaido tikva srednje veličine (narančasta)
3 veće mrkve
5-10 žlica zobenih pahuljica
2-3 jaja (ovisno koliko vam je ispalo količinski tikve i mrkve)
1 žličica senfa
malo soli ili vegete (po želji)
krušne mrvice
  • očistiti (oguliti) Hokkaido tikvu
  • očistiti mrkve
  • očišćenu tikvu i mrkve usitniti u blenderu ili naribati na ribež za mrkvu
  • izmješati u većoj posudi
  • dodati u to jaja, zobene pahuljice, sol (vegetu), senf i malo krušnih mrvica
  • sve dobro izmješati i oblikovati popečke
  • oblikovane popečke uvaljati u krušne mrvice i peći na ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju
  • kombinirati sa skuhanom rižom ili s prilogom po volji
NAPOMENA: Umjesto tikve možete koristiti blitvu, grašak, špinat (svježi i kratko skuhan) ili bilo koje drugo vlaknasto povrće. Postupak je isti. Blitvu (grašak ili špinat) usitniti na srednje velike komade (grašak usitniti u blenderu).
U recept možete dodati narezani crveni luk, češnjak, ljutu papričicu ili bilo koji začin koji vam je omiljen.  Također umjesto soli ili kao zamjena za manji dio soli možete dodati naribani parmezan (Ribanac). Također ako nemate zobenih pahuljica i ne da vam se ići posebno u dućan po to, skuhajte malo riže i dodajte ju u smjesu.
Pustite maštu da radi. :)

Evo malo slika da vidite kako izgledaju uživo. A kakvog su okusa, morat ćete sami otkriti. :)
Popečki od Hokkaido tikve

Popečki od Hokkaido tikve

Nema komentara:

Objavi komentar