četvrtak, 28. listopada 2010.

KESTEN TORTA

Miris pečenog kestena natjerao me da ponovo napravim ovu vrlo jednostavnu tortu. Vrlo je važno spomenuti i zdravstvene važnosti ovog ploda. Kestenima se pripisuje ljekovito svojstvo, a zbog velike energetske vrijednosti preporučuju se sportašima i djeci. Dobro djeluju kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena ublažava simptome astme i bronhitisa, a može se jesti i u salatama i juhama. Kesteni, baš kao orasi, bademi i lješnjaci, pripadaju skupini orašastih plodova. Međutim tu njegova sličnost s nima prestaje. Naime kesteni imaju manji udio masti, a visoki udio vitamina C. 
Općenito dijelimo kestene na pitome (jestive) i divlje (nejestive). Divlji kesteni posjeduju ljekovita svojstva. Njihovo najpoznatije svojstvo je da djeluju kao pomoć kod varikoznih vena (zbog prisustva znatne količine vitamiina P koji povećava otpornost kapilara, smanjuje njihovu propusnost, te poboljšava mikrocirkulaciju) i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka. 
Visoka energetska vrijednost  zbog visokog udjela škroba (plod sadrži 40-60% škroba) čini kesten odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. Kako kesteni obiluju kalcijem, a istodobno nisu bogati natrijem, savršeni su za prehranu osoba koje imaju problema sa kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Visoki udio prehrambenih vlakana pomažu kod neredovitih stolica. 


Kesteni


 
BISKVIT
 1 JAJE
20 DKG SMEĐEG ŠEĆERA
25 DKG INTEGRALNOG BRAŠNA
1 ŽLIČICA RUMA
1 VANILIN ŠEĆER
2 DCL MLIJEKA
10 DKG MASLACA


FILA
1 KG PIREA OD KESTENA (zaslađeni ili nezaslađeni)
0,5 L VRHNJA ZA ŠLAG

GLAZURA
30 DKG ČOKOLADE ZA KUHANJE
4 ŽLICE ULJA 


Priprema:
  • Odvojeno izmiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg
  • U žutanjak dodajte ostale sastojke i izmiksajte, te na kraju žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  • Stavite peći na 200 stupnjeva oko 30 min.
  • Za vrijeme dok pečete biskvit izmiksajte vrhnje za šlag. U izmiksano vrhnje za šlag dodajte pire od kestena i dobro izmješajte da dobijete ujednačenu smjesu.
  • Izlijte filu u kalup na ohlađen biskvit.
  • Na pari otopite 30 dkg čokolade za kuhanje i dodajte 4 žlice ulja. Dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
  • Izlijte na kolač i ostavite da se ohladi.
  • Poslužite sa šlagom
 
Kesten torta
 

1 komentar:

Anonimno kaže...

Pozdrav!
Samo da zahvalim na prekrasnom receptu za kesten tortu, jako je ukusna i jednostavna :-)
Renata

Objavi komentar