utorak, 19. listopada 2010.

PILETINA U WOK-u


Moje omiljeno glavno jelo. Obožavam spremati Wok, jer je hrana u njemu brzo gotova, povrće zadržava svoj okus i što je najvažnije hranjive tvari, a mogu e igrati sa svim onim finim kineskim umacima... mmmmm....

1 KG BIJELOG PILEĆEG MESA
1 VREĆICA VEĆ PRIPREMLJENE MJEŠAVINE KINESKOG POVRĆA (Ledo ili Bonduelle)
2 MRKVE (ja uvijek volim da ima više povrća)
1 CIJELI CRVENI LUK
2-3 MLADA LUKA 
1-2 ŽLIČICE UMAKA ZA WOK (Sambal Oelek) - ako ga nemate nije problem, dodajte malo ljute papričice
1 STIR - FRY SAUCE (koji tip ćete odabrati odlučite sami)
100 g GLJIVA (šampinjoni i shitake)
SVJEŽI KUPUS TANKO NARIBAN
KIKIRIKI (oljušten, ne pržen) ili INDIJSKI ORAŠČIĆI (također neslanih i neprženih)
SOYA SOS
VEGETA
  • meso narežite na kockice ili na trakice
  • narezano meso začinite s Vegetom, soya sosom (tamnim) i Sambal Oelek sosom
  • tako začinjeno meso ostavite da se paca bar 1h
  • u Wok dodajte malo jestivog ulja i zagrijte
  • u međuvremenu narežite luk na kolutove i dodajte u wok u kojem se zagrijalo ulje
  • dodajte malo soya sosa
  • dodajte pripremljeno meso i poklopite
  • u šalici pomiješajte malo vegete (ili povrtne kocke) sa vodom kako bi dobili "temeljac"
  • kada meso pobijeli sa svih strana dodajte smjesu povrća, mladi luk (ako je sezona i možete ga naći svježeg) i narezanu mrkvu
  • nakon toga dodajte gljive
  • opet poklopite i dobro prokuhajte dodano povrće
  • dodajte "temeljac" ukoliko je potrebno još kuhati smjesu
  • na kraju dodajte šaku oljušteno kikirikija (ili indijskih oraščića, također neprženih i neslanih)
  • ostavite otklopljeno da se suvišna voda ispari
  • pred sam kraj dodajte tanko naribani svježu kupus 
  • ostavite još malo da se okusi prožmu
Uz ovo jelo najbolje je kombinirati kuhanu basmati rižu ili rezance od riže.


Piletina u wok-u





Nema komentara:

Objavi komentar