subota, 30. listopada 2010.

ĆUFTE OD LEĆE

Obožavam sve oblike leće, često ju koristim kao dodatak juhama, varivima ili bilo čemu za što mislim da bi trebalo malo "pojačati". :)

Leća se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Leća je odličan izvor proteina i vlakana (100 g osušene leće osigurava 48% proteina i 46% vlakana od preporučenih dnevnih potreba). Mahunarke su najbolji i najkvalitetniji izvor proteina u biljnom svijetu. Leća sadrži velike količine aminokiseline lizin koja nedostaje žitaricama, a siromašna je metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima obiluju žitarice.
Zbog toga se kombiniranjem leće s različitim žitaricama u istom obroku dobiva uravnoteženi sastav aminokiselina, čime se zadovoljava ukupna potreba ljudskog organizma za esencijalnim aminokiselinama. Osim sa žitaricama, leću je poželjno pripremati s jajima ili mesom. Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su alternativa mesu jer su, za razliku od mesa, pristupačnije cijenom, lako dostupne i jednostavne za pripremu.
Za razliku od nekih vrsta mahunarki kao što su npr. soja, kikiriki i slanutak, leća je siromašna mastima. Sadrži značajne količine vitamina i minerala. Odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina i osrednji izvor folata i kalcija.
Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana.
Topiva vlakna snižavaju količinu glukoze i kolesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa.
Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sistemu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog crijeva.
Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utječe na živčani sistem, a visoki sadržaj željeza pomaže u sprječavanju slabokrvnosti.

Leća


25 DKG CRVENE LEĆE
20 DKG BULGUR PŠENICE
1 SREDNJI LUK
4 REŽNJA ČEŠNJAKA
1/3 PUŠLEKA PERŠINA
4 MLADA LUKA
5 ŽLICA MASLINOVOG ULJA
1 ŽLIČICA KUMINA
1 ŽLICA LJUTE MLJEVENE PAPRIKE
1 ŽLICA KONCENTRATA RAJČICE
1 ŽLIČICA SOLI

  • operite i ocjedite leću, stavite ju u lonac. ulijte vode da prekrije leću i kada voda zavrije smanjite temperaturu i kuhajte dok leća ne nabubri i postane mekana
  • kada omekša, skinite lonac s vatre, umiješajte bulgur i ostavite da odstoji 20 minuta
  • operite peršin i listove sitno nasjeckajte
  • očistite i sitno nasjeckajte crveni luk, mladi luk i češnjak (sve posebno)
  • u tavi zagrijte maslinovo ulje, popirjajte crveni luk dok ne postane slatkast
  • u velikoj zdjeli izmiješajte smjesu leće i bulgura s popirjanim lukom, koncentratom rajčice, crvenom paprikom, kuminom i soli
  • sve dobro izmiješajte i u to dodajte mladi luk, peršin i češnjak – se opet dobro promiješajte
  • rukama oblikujte okruglice veličine oraha koje ispržite u dubokoj masnoći
Ćufte od leće

Nema komentara:

Objavi komentar