četvrtak, 28. listopada 2010.

GHEE

Ghee ili Gi je oblik pročišćenog maslaca koji svoje korijene ima na indijskom subkontinetu i vrlo je važan dodatak prehrani južne Azije (Indija i Pakistan) i srednjoistočne kuhinje (Levantinske i Egipatske). Ovo je za pravo oblik masnoće koja se odjelila od vode, proteina i soli u samom maslacu. Ovo se postiže polaganim zagrijavanjem maslaca na slaboj vatri kako se ne bi zapalila suha tvar mlijeka.

Ajurvedska medicina
Ajurvedski tekstovi opisuju mnogo različitih prednosti na tijelo/um:
  • Apsorpcija: Ghee je sastavni dio kod formuliranja ajurvedske medicine. Kako je on ulje, može se vezati sa nutrijentima koji se otapaju u masnoćama i sa biljkama kako bi penetrirao staničnu membranu tijela koja je bazirana na lipidima. Prema tvrdnjama, on povećava djelotvornost nekih biljaka tako što služi kao prenosioc aktivne komponente u unutrašnjost stanice gdje one i najviše djeluju.
  • Probava: ajurvedski tekstovi govore da ghee pomaže u balansiranju suviška želučane kiseline, te da pomažu održati/popraviti mukoznu opnu želuca.
  • Blage opekline: poput aloe, ghee spriječava nastajanje žuljeva i ožiljaka ukoliko se nanese dovoljno brzo na površinu kože koja je opečena. Također, Ghee koji se čuvao duže vrijeme ima veću medicinsku vrijednost.
Nutritivne i zdravstvene značajke
Baš kao svaki bistri maslac, ghee se gotovo u potpunosti sastoji od zasićenih masnih kiselina. Dokazano je da ghee smanjuje krvni kolesterol kod glodavaca.
Indijski restorani i neka kućanstva ponekada koriste i hidrogenirano biljno ulje (vanaspati, Dalda ili biljni ghee) kako bi zamjenili ghee. Taj biljni ghee je zapravo polinezasićeno ili mononezasićeno djelomično hidrogenirano biljno ulje – trans masne kiseline. Trans masne kiseline se povezuju u sve većoj mjeri sa koričnim zdravstvenim problemima. Ne samo da se „biljni ghee“ povezuje kao uzrok visokog LDL-a, već mu nedostaju one zdravstvene dobrobiti Čistog Ghee-a tzv. „Shuddh Ghee“.
Za vrijeme kuhanja može biti nezdravo zagrijavati na visoke temperature polinezasićene masne kiseline kao što su biljna ulja. Ovo naime uzrokuje stvaranje peroksida i ostalih slobodnih radikala. Ove tvari mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema i bolesti. S druge strane, ghee ima vrlo visoku temperaturu dimljenja i ne gori i ne dimi lako za vrijeme kuhanja. Zbog toga što ghee ima više stabilnih zasićenih veza (nedostaju mu dvostruke veze koje se lako mogu oštetiti toplinom) također ne može stvarati opasne slobodne radikale ili uznapredovale krajnje proizvode glikacije tijekom kuhanja.
Kratkolančane masne kiseline koje se nalaze u ovom proizvodu se vrlo brzo metaboliziraju u tijelu što negira bilo kakve strahove oko zdravstvene ispravnosti ovog proizvoda.


Kako pripremiti Ghee kod kuće?

Sastojci: čisti, neslan maslac (NE margarin)
Postupak:

  • Zagrijati maslac u posudi na srednje jakom plamenu dok ne počne kipjeti ili dok se ne stvore mjehurići.
  • Smanjite jačinu vatre na slabije i kuhajte otklopljeno sve dok otopljeni maslac ne poprimi bistru zlatnu boju (maslac uobičajeno kod kuhanja kipi sa pojavom puno mjehurića. Kada je gotov, na površini nastat će puno pjene koja pokazuje da je ghee skoro gotov).
Tako će se maslac odjeliti u tri sloja: kazein - pjenušavi sloj na površini, bistru maslačnu mast – ghee – u sredini i suhu tvar mlijeka i proteine koji padaju na dno posude. Laktoza ostaje u vodenom sloju tako da ovaj proizvod mogu koristiti i ljudi koji pokazuju netolerantnost prema laktozi.
  • Uklonite nastalu pjenu pažljivo žlicom.
  • Ostatak procijedite kroz gustu gazu u posude u kojima ćete ostaviti tako pripremljeni ghee da se ohladi
  • Koristite ghee kod pripreme jela.

Ghee

Nema komentara:

Objavi komentar