Ovo predjelo mi je jednostavno najbolje iz kineske kuhinje. Uvijek bi mi bilo žao kada bi mi donijeli samo 3 komada ovih rolica u restoranu. Što se mene tiče, ja bi to uvela kao glavno jelo. :)
1 MLADI LUK
2-3 MRKVE IZREZANE NA REZANCE
1 ŽLIČICA NARIBANOG ĐUMBIRA
250 G MLJEVENOG MESA (po želji svinjetina, piletina, puretina ili bez mesa ako volite vegetarijanske rolice)
2 ŽLIČICE SOJA UMAKA
1 ŽLIČICA ŠEĆERA
SOL
50 G OČIŠĆENIH ŠKAMPA
½ ŽLIČICE GUSSNELA
5 ŽLICA ULJA
1 ŽLICA VINA
100 G CELERA
100 G SVJEŽEG KUPUSA
100 G SOJINIH KLICA
18-20 LISTOVA TANKOG TIJESTA ZA SAVIJAČE
150 ML ULJA ZA PRŽENJE
ZA PREMAZIVANJE:
1 ŽLICA GUSSNELA
2 ŽLICE VODE
- Na 2 žlice zagrijanog ulja dodajte nasjeckani mladi luk, đumbir, meso i pecite uz miješanje dok ne dobijete lijepu boju. U to umiješajte žlicu soja umaka, šećer i malo soli.
- Škampe pomiješajte s Gussnelom, pa popecite na žlici zagrijanog ulja. Pred kraj dodajte vino, a kad je gotovo dodajte u gornju smjesu s mljevenim mesom.
- Zagrijte 2 žlice ulja i na njemu popecite na rezance narezanu mrkvu, celer i kupus te sojine klice.
- Kad je povrće gotovo, dodajte pečeno meso i škampe. Dodajte 1 žlicu soja umaka i soli po potrebi te sve zajedno kratko popirjajte.
- Rubove tijesta za savijače (vel. 17x17cm) premažemo umućenim jajetom, na bliži kut stavimo dio nadjeva, savijemo ga do polovice tijesta, lijevi i desni kut savijemo prema unutra, preostali dio tijesta još premažemo umućenim jajetom i savijemo do kraja.
- Ovako pripremljene rolice stavimo u wok, u vrelu duboku masnoću i povremeno okrećući, pržimo ih 3-4 minute.
- Pržene rolice izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće, premjestimo na tanjur i poslužimo.
ZA ONE KOJI IMAJU VIŠE VREMENA I ŽELJE I VOLJE:
RECEPT ZA TIJESTO ZA ROLICE:
1 JAJE
225 G BRAŠNA
1/2 ŽLIČICE SOLI
1 ŠALICA VODE
KUKURUZNO BRAŠNO
- Lagano umutite jaje
- Prosijte brašno i sol u veću posudu.
- U sredini napravite rupu i umiješajte u nju umućeno jaje i vodu.
- Pomiješajte s drvenom kuhačom brašno, jaja i vodu zajedno s brašnom dok ne dobijete glatko tijesto.
- Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite ga otprilike 10 minuta dok ne bude glatko.
- Prekrijte ga s vlažnom krpom i ostavite da stoji otprilike 30 minuta. Nakon tog vremena premijesite tijesto i formirajte valjak dužine 30 cm koji ćete narezati na dijelove duljine oko 4 cm.
- Pobrašnite s kukuruznim brašnom i rukom spljoštite.
- Izvaljate ga što tanje možete i zatim oblikujte pravokutnike dimenzija 15x18 cm.
- Pospite s kukuruznim brašnom i stavite jedan na drugog.
Proljetne rolade |
Nema komentara:
Objavi komentar