četvrtak, 11. studenoga 2010.

PROLJETNE ROLICE

Ovo predjelo mi je jednostavno najbolje iz kineske kuhinje. Uvijek bi mi bilo žao kada bi mi donijeli samo 3 komada ovih rolica u restoranu. Što se mene tiče, ja bi to uvela kao glavno jelo. :)
 
1 MLADI LUK
2-3 MRKVE IZREZANE NA REZANCE
1 ŽLIČICA NARIBANOG ĐUMBIRA
250 G MLJEVENOG MESA (po želji svinjetina, piletina, puretina ili bez mesa ako volite vegetarijanske rolice)
2 ŽLIČICE SOJA UMAKA
1 ŽLIČICA ŠEĆERA
SOL
50 G OČIŠĆENIH ŠKAMPA
½ ŽLIČICE GUSSNELA
5 ŽLICA ULJA
1 ŽLICA VINA
100 G CELERA
100 G SVJEŽEG KUPUSA
100 G SOJINIH KLICA
18-20 LISTOVA TANKOG TIJESTA ZA SAVIJAČE
150 ML ULJA ZA PRŽENJE

ZA PREMAZIVANJE:
1 ŽLICA GUSSNELA
2 ŽLICE VODE

    • Na 2 žlice zagrijanog ulja dodajte nasjeckani mladi luk, đumbir, meso i pecite uz miješanje dok ne dobijete lijepu boju. U to umiješajte žlicu soja umaka, šećer i malo soli.
    • Škampe pomiješajte s Gussnelom, pa popecite na žlici zagrijanog ulja. Pred kraj dodajte vino, a kad je gotovo dodajte u gornju smjesu s mljevenim mesom.
    • Zagrijte 2 žlice ulja i na njemu popecite na rezance narezanu mrkvu, celer i kupus te sojine klice.
    • Kad je povrće gotovo, dodajte pečeno meso i škampe. Dodajte 1 žlicu soja umaka i soli po potrebi te sve zajedno kratko popirjajte.
    • Rubove tijesta za savijače (vel. 17x17cm) premažemo umućenim jajetom, na bliži kut stavimo dio nadjeva, savijemo ga do polovice tijesta, lijevi i desni kut savijemo prema unutra, preostali dio tijesta još premažemo umućenim jajetom i savijemo do kraja.
    • Ovako pripremljene rolice stavimo u wok, u vrelu duboku masnoću i povremeno okrećući, pržimo ih 3-4 minute.
    • Pržene rolice izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće, premjestimo na tanjur i poslužimo. 

    NAPOMENA: kako od ove količine tijesta za savijače imate veću količinu rolica, ne pržene rolice pospremite u posudu koja može ići u duboko smrzavanje i smrznite. Tako ćete imati za ubuduće već pripremljeno ovo predjelo. Rolice pržite odmah iz dubokog u vrelom ulju.


    ZA ONE KOJI IMAJU VIŠE VREMENA I ŽELJE I VOLJE:


    RECEPT ZA TIJESTO ZA ROLICE:
    1 JAJE
    225 G BRAŠNA
    1/2 ŽLIČICE SOLI
    1 ŠALICA VODE
    KUKURUZNO BRAŠNO



    • Lagano umutite jaje
    • Prosijte brašno i sol u veću posudu.
    • U sredini napravite rupu i umiješajte u nju umućeno jaje i vodu.
    • Pomiješajte s drvenom kuhačom brašno, jaja i vodu zajedno s brašnom dok ne dobijete glatko tijesto.
    • Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesite ga otprilike 10 minuta dok ne bude glatko.
    • Prekrijte ga s vlažnom krpom i ostavite da stoji otprilike 30 minuta. Nakon tog vremena premijesite tijesto i formirajte valjak dužine 30 cm koji ćete narezati na dijelove duljine oko 4 cm.
    • Pobrašnite s kukuruznim brašnom i rukom spljoštite.
    • Izvaljate ga što tanje možete i zatim oblikujte pravokutnike dimenzija 15x18 cm.
    • Pospite s kukuruznim brašnom i stavite jedan na drugog.


    Proljetne rolade

    Nema komentara:

    Objavi komentar