KOLAČ:
PO POTREBI MASLAC DA SE PODMAŽE KALUP
2 NARANČE
3 JAJA
150 GR SITNOG ŠEĆERA
300 GR MLJEVENIH BADEMA
1 ŽLIČICA PRAŠKA ZA PECIVO
SIRUP OD NARANČE
1 NARANČA
100 GR ŠEĆERA
- Oprati naranče pa ih staviti u posudu, napuniti hladnom vodom, pustiti da provri, pa smanjititemperaturu i kuhati 15 minuta, ocjediti ih pa ponovo napuniti posudu sa hladnom vodom i opet pustiti da provri, smanjiti temperaturu i opet kuhati 15 minuta, (ovo ce smanjiti gorčinu narančine kore) ponovo ocjediti, pa ih ispirati pod mlazom hladne vode.
- Naranču isjeći na komade, očistiti ako ima koja sjemenka, pa staviti sve u multipraktik pa samljeti sve zajedno.
- Jaja mutiti sa šećerom dok ne pobijele, vrlo nježno, sa špatulom, umiješati mljeveni badem, prašak za pecivo i samljevene naranče. Sve to sjediniti i sipati u podmazan kalup za tortu, veličine 22 cm i peći oko sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C.
Sirup od naranče:
- Naranču oprati pa oguliti “rezanca” sa naranče, ako nemate tu spravicu, sa spravicom za ljuštenje krumpira, oguliti narančinu koru, pa sa malim nožem skinuti onaj bijeli dio sa unutrašnje korice i isjeći na tanke “rezance” koje ćete prokuhati u malo vode, 5 minuta, ocjediti.
- Iscijediti sok iz naranče staviti u posudu, dodati šećer i kuhati dok vam se ne počne zgušnjavati, maknuti sa vatre, dodati “rezance” od naranče i sve promiješati.
- Gotov kolač, prevrnuti na tacnu, izbosti štapićem pa sipati sirup preko rupica, da se kolac natopi sa narančinim sirupom.
- Ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.
Kolač s okusom naranče bez brašna |
Nema komentara:
Objavi komentar