S ovim su nas "zarazili" kumovi koji imaju restoran "Adria" u Drveniku. Apsolutno najbolja jela od ribe i plodova mora sam jela to ljeto. Između ostalog su nam servirali i ovu focacciu. Odmah sam dobila inspiraciju da ju i doma napravim i na taj način u zimi malo donesem u stan dašak ljeta.
375 GR BRAŠNA
4 SUHE RAJČICE
175 ML MLAKE VODE
50 ML MASLINOVOG ULJA
1 ŽLIČICA ŠEĆERA
3/4 ŽLIČICE FINE SOLI
3/4 ŽLIČICE SUHOG RUŽMARINA (ILI 2 ŽLIČICE SVJEŽEG)
1 ŽLICA SVJEŽEG KVASCA
SOS OD RAJČICA (ZA POSLUŽIVANJE)
- Suhe rajčice ocjediti od ulja na kuhinjskom papiru i isjeci na kockice
- Umijesiti tijesto miješajući brašno i so, kvasac i šećer
- Napraviti “rupu” u brašnu i dodati mlaku vodu, a zatim i ulje, ružmarin (ili još neke začine po želji) i suhe rajčice
- Sve pomiješati dok se ne dobije tijesto koje se ne lijepi za posudu
- Tijesto staviti na pobrašnjeni stol i mijesiti nekih 10 min, dok se ne dobije elastična masa, a
- zatim ga staviti u cistu posudu malo nauljenu, prekriti celofanskim papirom i ostaviti na toplom
- mjestu nekih 45-60 min ili dok se ne udvostruči
- Opet premijesiti na pobrašnjenom stolu i ostaviti 10 min
- Tijesto razvući u ovalni oblik i polako ga staviti u pleh sa papirom za pečenje
- Prekriti čistom krpom i ostaviti da naraste nekih 40 min (masa treba biti spužvasta)
- Prstima praviti mala udubljenja u tijestu, posipati s malo maslinovog ulja i morskom (grubom) soli
- Peći na 190 stupnjeva nekih 30 min.
Focaccia sa suhim rajčicama |
Nema komentara:
Objavi komentar