četvrtak, 24. veljače 2011.

BUČNICA


Za Ivonu! :)

NADJEV:
250-300 G NARIBANE, POSOLJENE I OCIJEĐENE BUČE/BUNDEVE
250 G SVJEŽEG SIRA
400 G KISELOG VRHNJA
1 JAJE
MALO SOLI
VUČENO TIJESTO:
500 G NAMJENSKOG BRAŠNA ZA TANKA TIJESTA
PRSTOHVAT SOLI
5 ŽLICA ULJA + 2 ŽLICE ULJA ZA PREMAZIVANJE TIJESTA
CCA. 300 ML MLAKE VODE

Nadjev:
  • Za jednu porciju bučnice dovoljna vam je jedna mala bundeva.
  • Nju ogulite, prepolovite, izvadite sjemenke i naribajte (a možete na placu kupiti već očišćenu i naribanu bundevu).
  • Naribanu bundevu/buču dobro posolite i ostavite da malo odstoji kako bi pustila vodu (kao kad spremate tikvice).
  • Zatim je dobro ocijedite rukama, a onda stavite u čistu kuhinjsku krpu, napravite zavežljaj pa rukama još stiščite kako bi sva suvišna voda iscurila.
  • Tako pripremljena bundeva formirat će se u grudu, pa prstima odvajajte dio po dio kako biste razdvojili niti i stavljajte u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.
  • Dodajte joj propasirani sir i vrhnje i posolite po ukusu (ali pazite, buča je već slana, pa preporučam da probate nadjev kako biste ustanovili koliko soli još treba).
  • Dodajte jaje i dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Vučeno tijesto:
  • U posudu posijte brašno, dodajte mu sol i ulje, a zatim i mlaku vodu pa rukama zamijesite glatko i mekano tijesto.
  • Dakle, ako je tijesto presuho i ne možete ga lijepo zamijesiti dodajte još malo vode, a ako je premekano i lijepi se, slobodno dodajte malo brašna.
  • Kada ste zamijesili tijesto oblikujte ga u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, vratite u posudu i pokrijte plastičnom folijom te ga ostavite da odmara 30-ak minuta
  • Preko stola stavite stolnjak i i lagano ga pobrašnite.
  • Na sredinu stolnjaka stavite tijesto i prvo ga pomoću valjka za tijesto malo razvaljajte u svim smjerovima.
  • Sada ga pažljivo rukama tanko razvucite počevši od sredite prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.
  • Znači, skinete sav nakit, ruke provučete ispod tijesta i od sredine dlanovima okrenutim prema gore polako i nježno ruke pomičete prema sebi rastežući tijesto.
  • Malo ćete se nahodati oko stola dok tijesto ne razvučete u svim smjerovima, ali isplati se. Tijesto razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane, pazeći da ne napravite rupice.
  • Zadebljane rubove tijesta odrežite nožem.
  • Na pripremljeno tijesto sada ravnomjerno rasporedite nadjev.
  • Najbolje bi bilo da nadjev uzimate prstima i raspoređujete ga po tijestu kako biste izbjegli grudice i kako bi buče/bundeve bilo podjednako po cijelom tijestu.
  • Potom pomoću stolnjaka zarolajte tijesto počevši od šire strane.
  • Znači zarolamo s jedne strane do sredine, a onda i sa suprotne strane do sredine.
  • Tako dobivenu bučnicu sada režemo na komade željene veličine pomoću malog tanjurića (npr. od šalice za kavu).
  • Rub tanjurića je tup, pa kada njime režemo tijesto rez se sam od sebe skupi tj. zatvori i nadjev neće iscuriti van prilikom pečenja.
  • Dobivene komade slažemo u namašćen pleh jedan do drugog.
  • Znači ne ostavljamo prazni prostor između njih.
  • Na svaki komad bučnice prije pečenja stavimo tanki listić maslaca.
  • Bučnicu pečemo u zagrijanoj pećnici na 180-190 stupnjeva oko 35-40 min, tj. dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava.
  • Dok je još vruća, pomoću oštrog noža odvojimo komade, slažemo ih na tanjur i odmah poslužimo.
Bučnica

Nema komentara:

Objavi komentar