Iskreno, nisam neki lubitelj crnih maslina. Zelene masline mi imaju puno bolji okus. Ostatak crnih maslina sam odlučila sam upotrijebiti za ovaj recept koji je dugo čučao u mojoj tekici, ali nikako nije došao na red do danas. :) I moram priznati da je odabir bio fenomenastičan (nisam se mogla odlučiti da li da kažem fantastičan ili fenomenalas i eto... ). Uživajte!
5 DKG MASLACA
1 JAJE + 1 BJELANJAK
2 DCL MLIJEKA
5 ŽLICA ŠEĆERA
1 ŽLICA SOLI
1 ŽLICA KVASCA
50 DKG PŠENIČNOG BRAŠNA
ZA NADJEV:
20 DKG PASTE OD CRNIH MASLINA (ILI IZMIKSANIH SVJEŽIH CRNIH MASLINA)
ZA PREMAZIVANJE:
1 ŽUMANJAK
- Odvojite bjelanjak od žumanjka.
- U velikoj zdjeli za miješanje izmiješajte sve suhe sastojke.
- Dodajte mlijeko, jaje, bjelanjak i maslac ugrijan na sobnu temperaturu i mijesite rukama dok ne dobijete mekano tijesto.
- Posudu prekrijte prozirnom folijom i pričekajte dok se ne digne ne dvostruke veličine (1-2 sata). Kad se tijesto digne, ponovno ga dobro premijesite sve dok iz njega ne iziđu svi mjehurići. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i razvaljajte u pravokutnike dimenzija 50x25 cm.
- Na pola jednog pravokutnika razmažite pastu od crnih maslina (ili izmiksane konzervirane crne masline) pa prekrijte drugom polovicom tijesta. Isto ponovite s ostatkom tijesta i smjese za nadjev.
- Nožem po dužini razrežite preklopljeno nadjeveno tijesto na štapiće duge oko 3 cm.
- Svaki štapić zavrnite oko osi, potom zarolajte u vijenac.
- Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa po njemu poslažite peciva i pustite ih da se dižu još oko 30 minuta. Po vrhu kistom lagano premažite umućeni žumanjak.
- U pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite 45 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Pogačice od maslina |
2 komentara:
Ovo mi se cini jako fino i ukusno. Javljam utiske kada isprobam :)
Slobodno objavi i slikice da vidim kako su tebi ispale. Ja sam opet dobila želju ih napraviti. :)
Objavi komentar