srijeda, 9. veljače 2011.

POGAČICE S MASLINAMA


Iskreno, nisam neki lubitelj crnih maslina. Zelene masline mi imaju puno bolji okus. Ostatak crnih maslina sam odlučila sam upotrijebiti za ovaj recept koji je dugo čučao u mojoj tekici, ali nikako nije došao na red do danas. :) I moram priznati da je odabir bio fenomenastičan (nisam se mogla odlučiti da li da kažem fantastičan ili fenomenalas i eto... ). Uživajte!

5 DKG MASLACA
1 JAJE + 1 BJELANJAK
2 DCL MLIJEKA
5 ŽLICA ŠEĆERA
1 ŽLICA SOLI
1 ŽLICA KVASCA
50 DKG PŠENIČNOG BRAŠNA

ZA NADJEV:
20 DKG PASTE OD CRNIH MASLINA (ILI IZMIKSANIH SVJEŽIH CRNIH MASLINA)

ZA PREMAZIVANJE:
1 ŽUMANJAK

  • Odvojite bjelanjak od žumanjka. 
  • U velikoj zdjeli za miješanje izmiješajte sve suhe sastojke. 
  • Dodajte mlijeko, jaje, bjelanjak i maslac ugrijan na sobnu temperaturu i mijesite rukama dok ne dobijete mekano tijesto.
  • Posudu prekrijte prozirnom folijom i pričekajte dok se ne digne ne dvostruke veličine (1-2 sata). Kad se tijesto digne, ponovno ga dobro premijesite sve dok iz njega ne iziđu svi mjehurići. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela i razvaljajte u pravokutnike dimenzija 50x25 cm.
  • Na pola jednog pravokutnika razmažite pastu od crnih maslina (ili izmiksane konzervirane crne masline) pa prekrijte drugom polovicom tijesta. Isto ponovite s ostatkom tijesta i smjese za nadjev.
  • Nožem po dužini razrežite preklopljeno nadjeveno tijesto na štapiće duge oko 3 cm.
  • Svaki štapić zavrnite oko osi, potom zarolajte u vijenac.
  • Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa po njemu poslažite peciva i pustite ih da se dižu još oko 30 minuta. Po vrhu kistom lagano premažite umućeni žumanjak.
  • U pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva pecite 45 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Pogačice od maslina

2 komentara:

lozica kaže...

Ovo mi se cini jako fino i ukusno. Javljam utiske kada isprobam :)

Gordana kaže...

Slobodno objavi i slikice da vidim kako su tebi ispale. Ja sam opet dobila želju ih napraviti. :)

Objavi komentar