četvrtak, 30. prosinca 2010.

HOBOTNICA ISPOD PEĆNICE


Jako volim hobotnicu i pijani krumpir. :) Pa kada nam je na ručak dolazio prijatelj odlučila sam spojiti jedno i drugo i dobila prefini recept. Pijani krumpir inače sam znala pripremiti kao samostalno jelo uz koje bi poslužila samo salatu i to je bio dovoljno za cijeli dan. :)

4 SREDNJE MRKVE
2 SREDNJE HOBOTNICE
2 VELIKA CRVENA LUKA
1 – 1,5 KG VEĆIH KRUMPIRA
4 REŽNJA ČEŠNJAKA
2 TIKVICE
3 PAPRIKE
2-3 DCL PIVE
MALO SJECKANOG PERŠINA
MASLINOVOG ULJA
POLA ČAŠE CRNOG VINA
MALO SOLI I PAPRA


  • Poželjno je da je hobotnica naša, domaća, prethodno smrznuta pa odleđena.
  • Hobotnice i povrće očistite.
  • U veliku zdjelu za kuhanje stavite hobotnice sa jednom cijelom (ali oguljenom) glavicom luka, nekoliko lovorovih listova i 1-2 plutena čepa. Kratko prokuhajte hobotnice.
  • Krumpir ogulite i narežite na ploške debljine oko pola cm. U većoj zdjeli izmješajte krumpira sa malo ulja i vegete. U tavi ispirjajte na kolutove izrezana 2 luka kojega ste posuli s malo vegete. Kada je luk dobio staklasti izgled, skinite tavu s vatre i luk i ulje u kojem se pržio, prelijte u zdjelu koju ćete moći staviti u pećnicu.
  • Po luku poslažite krumpir i mrkvu izrezanu po dužini na polovine ili četvrtine (ovisno koliko je debela), prelijte ga sa 2-3 dcl pive, poklopite i stavite u pećnicu peći na 200 ºC dok krumpir ne omekša.
  • Kada je krumpir mekan, dodajte na njega hobotnicu (koju ste prethodno začinili sa malo soli i papra) i ostatak povrća (tikvice i paprike). Ponovo poklopite i „kuhajte“ sve dok povrće i hobotnica ne budu gotovi.
  • Pred kraj pećenja otvorite posudu i pustite da se krumpir i povrće zapeče.
  • U posebnoj zdjelici pomiješajte sitno izrezan češnjak s peršinom i dodajte na to maslinovo ulje. Ovo možete koristiti za prelijevanje po hobotnici.
NAPOMENA: Ukoliko nemate posudu koja može ići u pećnicu (kao što je vatrostalna ili gusana zdjela), možete iskoristiti protvan kojega ćete prekriti sa alumonijskom folijom.


Hobotnica ispod pećnice

Nema komentara:

Objavi komentar