petak, 8. travnja 2011.

INTEGRALNI KRUH

Užitak je umijesiti svoj kruh i ispeći ga jer niti jedan pekač ne daje takav miris stanu kao što je svježe ispečen kruh koji se hladi. A odmah ga je i slađe jesti kada znate koliko ste truda uložili u njegovo stvaranje. :)

 ZA TIJESTO:

40 g svježeg kvasca
500 g Raženog brašna
250 g Pšeničnog oštrog brašna
1 žličica soli
½ žličice smeđeg šećera (ili meda)
1 žlica ulja
500 ml mlake vode

ZA PREMAZIVANJE:

1 jaje
2 žlice mlijeka 

  • Kvasac razmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite na toplome mjestu 10-ak minuta.
  • Pomiješajte raženo i oštro brašno, prosijte te dodajte sol i smeđi šećer. Napravite udubinu u sredini, stavite kvasac, ulje i postupno miješajući dodajte mlaku vodu.
  • Istresite tijesto na pobrašnjenu plohu i mijesite ga dok ne postane elastično i glatko. Napravite kuglu od tijesta i vratite u namašćenu zdjelu. Ostavite neka se diže oko dva sata.
  • Tijesto premijesite, napravite kuglu, stavite je na lim i ostavite neka se diže još 30-40 minuta.
  • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 190°C oko sat vremena. Kruh premazujte jajem i mlijekom svakih 20 minuta. 

Integralni kruh

Nema komentara:

Objavi komentar