srijeda, 19. siječnja 2011.

TORTA OD BRUSNICA

Kažu da su brusnice vrlo zadrave i pomažu i spriječavaju upale mokraćnog sustava. Pa ja sam ih odlučila malo ukomponirati u jednu tortu. Kod mene su svi kolači u tortastom izgledu, volim okrugle oblike. Ako nemate kalup za torte sve ovo može biti i jedan dobar kolač.

227 G MASLACA
1 ¼ ŠALICE SMEĐEG ŠEĆERA
3 JAJA
1 VANILIN ŠEĆER
1 ½ ŠALICE BRAŠNA
1 ŽLIČICA USITNJENOG ĐUMBIRA
1 ½ ŽLIČICE EXTRAKTA NARANČE
¼ ŽLIČICE SOLI
½ ŠALICE NAREZANIH SUHIH BRUSNICA
1/3 ŠALICE NAREZANOG UŠEĆERENOG ĐUMBIRA
170 G BIJELE ČOKOLADE KRUPNO NAREZANE

PREMAZ
1 ŠALICA ŠEĆERA U PRAHU
227 G KREM SIRA
4 ŽLIČICE SOKA OD LIMUNA
½ ŽLIČICE EKSTRAKTA NARANČE
¼ NAREZANIH SUHIH BRUSNICA
NARIBANA KORICA LIMUNA

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Umutite maslac i smeđi šećer električnim mikserom dok ne dobijete glatku i pjenastu smjesu. Umutite unutra jaja, vanilin šećer, đumbir i sol.
  • Polako dodajte u smjesu brašno i miksajte dok ne dobijete lijepo izjednačenu i glatku smjesu.
  • Ručno umiješajte bijelu čokoladu, ušećereni đumbir i ½ narezanih suhih brusnica.
  • Namastite kalup za torte.
  • Ulijte u kalup smjesu i pecite 30-35 minuta dok torta ne dobije lagano smeđi rub.
  • Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se hladi dok vi ne pripremite premaz.
  • Premaz – miksajte zajedno sir, šećer u prahu, sok od limuna i ekstrakt naranče. Prelijte preko hladne torte. Po premazu pospite još malo grubo usitnjenih brusnica.

Torta od brusnica

2 komentara:

Jovana kaže...

Divno izgleda !!

Gordana kaže...

Jesi ju probala napraviti? Kombinacija ušećerenog đumbira (slatko-ljuto) i kiselih brusnica je neobično fantastična. :)

Objavi komentar