srijeda, 12. siječnja 2011.

BLATNA TORTA aka MUD CAKE

A što ću kada mi muž obožava čokoladu. :)

Šalice su veličine 2,5 dcl.

1 1/2 ŠALICE JAKE KAVE
1/4 ŠALICE BRANDY
150 G TAMNE ČOKOLADE
250 G MASLACA
2 ŠALICEŠEĆERA
2 ŠALICE BRAŠNA
1 ŽLIČICA SODE BIKARBONE
MALI PRSTOHVAT SOLI
2 JAJA, LAGANO IZMUĆENA VILICOM
2 PAKETIĆA VANILIN ŠEĆERA


  • Uključiti pećnicu da se zagrije na 135 ⁰C.
  • Staviti kavu, brandy, čokoladu i maslac na paru ili na jako laganu vatru da se otope, a kada je  postalo sve glatka smjesa maknuti sa vatre i ostaviti desetak minuta da se malo ohladi.
  • Lagano rashlađenu smjesu prebaciti u zdjelu od miksera.
  • Prosijati brašno, sol i sodu te uz lagano miješanje mikserom postepeno dodavati suhe sastojke.
  • Kada smo to izmiješali dodamo i dva jaja i vaniliju, promiješati da smjesa bude jednolika i izlijemo u kalup od 23 - 24 cm.
  • Peći sat i pol vremena, a pečen kolac izvaditi, ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zatim kalup skinuti i hladiti na rešetci.
  • Ukrasiti po želji i poslužiti.
  • Kao ukras je korišten čokoladni ganache.

GANACHE:

1 ŠALICA VRHNJA
200 G TAMNE ČOKOLADE ISKIDANE NA KOMADIĆE
1 ŽLIČICA MASLACA

  • Na paru staviti vrhnje i čokoladu da se otope i kada je smjesa postala glatka dodamo i maslac, 
  • dobro izmiješamo i ostavimo sa strane da se dobro rashladi.
  • Nemojte kremu stavljati u frižider jer ce izgubiti sjaj.
  • Kada je krema dobila dovoljnu gustoću za mazanje s njom namažemo cijelu tortu. 
Blatna torta aka Mud Cake

2 komentara:

Jovana kaže...

Savršeno izgleda !!! :-))

Gordana kaže...

A kakav tek okus ima.. mmmmm njami! :)

Objavi komentar