nedjelja, 21. studenoga 2010.

PITA OD LIMUNA


ZA TIJESTO:
250 G BRAŠNA
125 G MASLACA
3 ŽLICE ŠEĆERA
1 JAJE
½ DCL LEDENO HLADNE VODE
MALO SOLI

ZA KREMU:
KORICA I SOK OD TRI NEPRSKANA LIMUNA
1/3 ŠALICE ŠKROBNOG BRAŠNA
1 ½ ŠALICE VODE
3 VELIKA ŽUMANJKA
6 ŽLICA VANILIN ŠEĆERA
4 ŽLICE ŠEĆERA
4 ŽLICE MASLACA

ZA MERENGUE:
3 VELIKA BJELANJKA
½ ŽLIČICE VANILIN ŠEĆERA

  • Pomiješajte šećer, soli brašno. Dodajte na kockice usitnjen hladni maslac, brzo miješajte i zamijesite s jajem i vodom. Radite brzo. Ne brinite ako ima malih grudica maslaca.
  • Zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na pola sata.
  • Tijesto razvaljajte i njime obložite oblik za pite. Izbockajte ga vilicom dok se ne napuhne. Pecite 15 minuta na 180-200 °C.
  • Dok se tijesto peče skuhajte kremu:
  • koricu i sok od limuna sa škrobnim brašnom tucite na pari dok se ne zgusne. Dodajte vodu i dalje tucite.
  • Maknite s vatre, pa dodajte maslac, šećer i žumanjke.
  • Ostavite da se malo ohladi. Napunite još toplo tijesto.
  • Tucite bjelanjke, dodajte trećinu šećera i nastavite tući. Zatim dodajte ostatak šećera i tucite dok se šećer sasvim ne otopi, a bjelanjci ne očvrsnu.
  • Tijesto napunjeno kremom od limuna premažite merengueom i zapecite još 5-7 minuta da bjelanjci dobiju boju.
Pita od limuna

 

1 komentar:

Marina kaže...

Jako fino. Izvrstan recept. Osvježavajuće.

Objavi komentar