srijeda, 12. siječnja 2011.

VEGI SARMA


 Jučer smo sreli susjeda koji nam je bar 30 minuta pričao o svojoj sarmi i kupusu kojega je sam kiselio. Kako je u tih 30 minuta spomenuo bar 30 puta sarmu i kiseli kupus, pa sam ja odlučila napraviti sarmu. Kako inače izbjegavam miješanje ugljikohidrata bilo koje vrste s proteinima (inače u mojim receptima ima takvih kombinacija, ali to je samo za moje goste), a obožavamo i muž i ja rižu, meso je izostalo iz ovog recepta. Zamijenila ga je smeđa riža i gljive. Nadam se da će vam recept biti toliko zanimljiv da ćete ga odlučiti probati i u svojoj kuhinji. :)

1 MANJA GLAVICA KISELOG KUPUSA
2 NARIBANE MRKVE
2 GLAVICE LUKA
300 - 400 G SMEĐE RIŽE
2 MANJE TIKVICE
400 GR GLJIVA (U NAJGOREM SLUČAJU, ŠAMPINJONA)
PAPRIKA (RAZNIH BOJA, KAKO BI JELO DOBILO NA ‘ŠARENILU’)
2 ŽLICE SITNO NAREZANOG DIMLJENOG SEITANA 
2 ŽLICE SJEMENKI SUNCOKRETA
2 ŽLICE NASJECKANOG PERŠINA
2 ŽLICE VEGETE
1 ŽLIČICA ZRNA GORUŠICE
RAJČICA I SOK OD RAJČICE
ŽLICA USITNJENOG SVJEŽEG ĐUMBIRA
SOL
PAPAR
ČEŠNJAK
BOSILJAK
LOVOR

  • Na malo maslinovog ulja dinstamo nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodamo žličicu goršice u zrnu.
  • Dodamo na sitno narezane (ili naribane) mrkve, zatim na sitno narezane paprike,  tikvice  i gljive.
  • Ostavimo poklopljeno da se dinsta dok gljive ne puste vodu. Otklopimo i pustimo da voda ispari.
  • U posebnoj zdjeli skuhamo rižu (ja sam koristila smeđu, ali ako imate bijelu skuhajte ju na pola, da vam se u zadnjem stadiju (kada ćete kuhati sarme ne raskuha previše).
  • Pred kraj dinstanja dodamo sol, papar, sjemenke suncokreta, na sitno nasjeckan peršin i malo češnjaka. 
  • Ova smjesa bi vam trebala biti "suha" kako bi ju mogli bez problema stavljati u kupus.
  • Male količine smjese umotamo u listove kupusa, kojima smo otklonili žilavu stabljiku u sredini. Slažemo ih u veći lonac dubljeg dna. 
  • Višak listova koje niste iskoristili (oni manji ili oštećeni, zajedno sa stabiljkom koju ste uklonili iz sredine) narežite na trakice i postavite po vrhu naslaganih sarmica. 
  • Nalijemo vode toliko da pokrije sarme. Dodamo malo ulja, soli i lovorov list. Kuhamo na laganoj vatri oko 20 minuta.
  • U međuvremenu u širom i nižem loncu zagrijemo malo rjeđu šalšu od rajčica s malo bosiljka.
  • Kad zakuha prelijemo sve preko sarmi i kuhamo još 5-10 minuta. 

NAPOMENA: dimljeni seitan je tu kako bi vam sarmice dobile okus i miris po dimljenom. :) Ako ga ne volite, jednostavno ga izostavite. Ukoliko ne volite kupus, sarmice možete raditi i od  listova blitve (listove blitve kratko pofurite s vrućom vodom da se malo opuste, nemojte ih dugo kuhati da ne bi postali premekani jer neće moći ih puniti). Osim blitve možete koristiti i listove vinove loze ili raštiku, pa tko voli nek izvoli.

Sarma

Nema komentara:

Objavi komentar