....nama najdraža....
Sastojci:
- dvije veće mrkve
- korijen celera
- peršin list i korijen
- dva češnja češnjaka
- dvije šake graška
- 1 kom cijela rajčica
- ljubičasti luk
- tri šake prosa
- 1 kom pilećih prsa
- maslinovo ulje,sol,papar
Priprema:
Mrkve,celer i peršin narezati na kockice, staviti u lonac na ulje, skupa s graškom. Kad se malo prodinsta stavite meso, koje ste također narezali na kockice, poklopite malo i nakon toga nalijte vodu. Ja nalijem oko 2 litre vode, malo ispari poslije. Kad ste ulili vodu ubacite sve ostale sastojke (peršin list,češnjak, luk, cijelu rajčicu, sol). Kad počne kuhat ubacite proso i kuhajte sve skupa oko 30-40 minuta. Ja rajčicu pred sam kraj izvadim dok je skroz mekana i procijedim ju da taj sok ode u juhu.
i tako ja razmišljam od jučer popodne što bi slatko mogla pojest, a da nije nešto kupovno, da umješam sve sastojke koje imam u kuhinji i da je brzo gotovo i ugledam mrkvu u frižideru i ajmo :)
Sastojci:
- 2 velike mrkve
- 1 srednja jabuka
- 250 g integralnog brašna
- 20 g brašna od heljde
- 30 g brašna od pira
- 2 žlice meda (tko voli i slađe može i više meda; a može i šećer ili bilo koji zaslađivač po želji)
- sok od dvije naranče
- žličica cimeta
- prašak za pecivo ili dvije žličice sode bikarbone
- dvije kocke tamne čokolade (nasjeckane)
- oko deci maslinovog ulja (ili običnog,kako tko voli)
Priprema:
- najprije pomješajte suhe sastojke, onda u njih ubacite naribanu mrkvu i jabuku, med, sok od naranče i ulje
- možete peć u limu za torte i kao muffine
- peći na 180*C, 20 minuta
Gledam corny čokoladice, obožavam ih i mislim si, pa možda bi mogla doma nešto slično "smučkati". S obzirom da sam radila prvi put, radila sam malu kolicinu cisto da probamo, ispalo je nekih 10 keksića
Sastojci:
- 1 ribana jabuka
- šaka mljevenih badema
- šaka mljevenih zobenih pahuljica
- šaka zobenih pahuljica
- pola šake suhog voća po želji ( ja sam stavila grožđice i brusnice)
- žličica fruktoze
- dvije žlice meda
- dvije kocke čokolade sa 70% kakaa (nasjeckati)
Priprema:
- sve sastojke pomješajte, radite kuglice, ako vam se kuglice raspadaju dodajte još malo meda (možete staviti i kokosov maslac ili maslinovo ulje)
- oblikujte kuglice stisnite ih da ispadnu ko keksić debljine oko 7mm-1cm
- stavite na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta na 200*C
mmmm ugledali ste u trgovini maslac od kikirikija, a da ga sami probate napraviti? Meni osobno finiji i pouzdaniji, jer znam sto je unutra. Pa krenimo onda... :)
Sastojci:
- 250g očišćenog kikirikija, po mogućnosti ne prženog i slanog
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- malo soli (a može i bez)
Priprema:
- štapnim mikserom usitnite kikiriki uz lagano dodavanje maslinovog ulja
- miksate dok ne dobijete homogenu smjesu, ako želite da je bolje "maziva" dodajete samo više ulja
- maslac spremite u staklenku i držite ga u hladnjaku najduže 2 tjedna
U slast! :)